KG-Krantje

Het KG-Krantje is het wekelijkse mededelingenblad van de Keizersgrachtkerkgemeente

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.:
Joost Koedijk en Dick ter Steege
Kopij ingeleverd voor vrijdagavond 22:00uur wordt de volgende zondag opgenomen.
Wilt u het KG-krantje wekelijks per e-mail ontvangen? Stuur dan een berichtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of meldt u zich hier online aan.

Zondag 10 december 2017

Diaconiecollecte: Daar waar de schippers zijn
Samen met tientallen vrijwilligers vormen binnenvaartpredikanten ds. Dirk Meijvogel en ds. Louis Krüger het pastoraal team voor zo'n 450 binnenvaartschippers en hun families die varen op de West-Europese waterwegen. De vrijwilligers onderhouden veel contact met de predikanten om signalen uit de schipperswereld snel door te geven. De binnenvaartpredikanten willen daar zijn waar de schipper is: in crisissituaties, bij ziekte, financiële zorgen, maar ook bij vragen over geloofsopvoeding en relatieproblematiek. Zij reizen soms behoorlijke afstanden. Ds. Dirk Meijvogel: "Schippers zijn bijna altijd onderweg en hebben geen pastoraal vangnet. Wij hebben ze wel in het vizier. Als we bijvoorbeeld vernemen dat ergens een ongeluk is gebeurd, nemen we direct contact op." Uw bijdrage aan de collecte maakt pastoraat mogelijk voor binnenvaartschippers en andere mensen die zich (min of meer gedwongen) buiten het bereik van een plaatselijke gemeente bevinden.

Kerkcollecte: Dovenpastoraat
Of je nu horend bent of doof iedereen hoort er bij in de kerk. Omdat communicatie met dove mensen veel inspanning vraagt is er het Dovenpastoraat. In Amsterdam is dovenpastor Wieger Pantjes werkzaam. Mede door zijn werk worden vele dove mensen bereikt en kan er iedere week een kerkdienst voor dove mensen worden gehouden.

Collecte betalen met de GIVT-app
Betalen doen we steeds vaker met de pinpas en ook het betalen met de smartphone komt steeds vaker voor. Deze ontwikkelingen zijn niet meer tegen te houden, maar hebben wel tot gevolg dat het voor sommige mensen moeilijker is om mee te doen met de collecte tijdens de dienst.
Voor dit probleem hebben we vanaf zondag 17 december een oplossing, want dan gaan we van start met digitaal collecteren met behulp van een smartphone. Dit systeem zal gebruikt worden naast de gewone manier van collecteren. Geven met contant geld kan dus ook en zal altijd mogelijk blijven.
Als je gebruik wilt maken van de nieuwe manier van collecteren, is het aan te raden om voor het weekend de Givt-app te installeren en je te registreren. Dit duurt niet lang, maar dit wil je liever niet tijdens de dienst doen. Ga naar www.givtapp.net/download om de app te installeren. Meer info bij Ineke Visser-Luirink, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Pink Christmas kerkdienst
De Pink Christmas Kerkdienst (zondag 17 december 15:00uuur) vindt ook dit jaar plaats in de Keizersgrachtkerk. Het thema is ditmaal "Wees niet bang". Voorganger is ds. Wielie Elhorst en medewerking wordt verleend door duo Wilde Orchidee (Irene Hemelaar en Paul Tijink).
Ook dit keer bereiden we weer een warm welkom voor deze bijzondere dienst in ons kerkgebouw. Er is nog ruimte voor praktische helpers bij het smeren van Kerstbrood, het warmen van wijn en het schenken van koffie (en andere dranken) na afloop van de dienst. Informatie en opgave bij Joost Koedijk (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 020-6108885).

Intrede Ferdinand Borger
Op zondag 10 december vindt om 15:00uur de bevestiging van Ferdinand Borger plaats als predikant in de Agnus Dei kerkgemeenschap in Waalre. Enkele gemeenteleden willen daar graag naar toe maar hebben nog geen vervoer. Anderen die met een auto gaan en één of meer reisplekken aan willen bieden kunnen contact opnemen met Joost Koedijk (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Inmiddels hebben zich wel extra passagiers gemeld, maar nog geen chauffeurs.

Kerstmorgen in de Keizersgrachtkerk
Vrijdag 15 december a.s. wordt in de Tuinzaal de Kerstmorgen gehouden met als thema: "Wek mijn zachtheid weer" Iedereen is vanaf 10 uur welkom. Om 10.30 uur begint het programma, we sluiten af met een feestelijke lunch.
Graag willen we in verband met de voorbereidingen weten op hoeveel mensen we kunnen rekenen. U kunt zich tot en met 11 december telefonisch of per e-mail aanmelden bij:
Dineke Klijnsmit, tel. 020-4270259 of e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Gezongen Amen
Op verzoek van gemeenteleden wil de Werkgroep Morgendiensten graag peilen hoe de gemeente denkt over een gezongen Amen.
Daarom wordt in alle 4 diensten van Advent na de zegen het Amen gezongen.
In de 3e en 4e Adventsdienst wordt dan uw mening daarover gevraagd via dit krantje.
Als u hierover meer informatie wilt, kunt u terecht bij Reina Steenwijk of Martine Koedijk.

Voorbereidingsgroep Geweldloosheid
De voorbereidingsgroep voor de diensten over Geweldloosheid (op 14, 21 en 28 januari 2018) is bezig met het bespreken van de vragen die bij dit brede en moeilijke onderwerp aan de orde moeten komen. We zijn met negen leden, maar zijn er niet zeker van dat wij alle vragen kennen die in de gemeente leven. Graag ontvangen wij daarom van gemeenteleden vragen en suggesties over waar het bij dit thema over moet gaan. U kunt mailen aan Daan Schut (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). U kunt hem , Fransje Eiselin, Lini Bakker, Janneke Hartland, Gerard Pronk, Gerard van der Zandt, Jouke Kramer en Juut Goede ook persoonlijk aanspreken. (Dat zijn acht namen, theologisch begeleider Daan Savert komt van buiten de gemeente)

Gezocht: vele handen
Tijdens de afterparty van de Kerstwandeling hebben we gast'mensen' nodig die buiten de groepen verwelkomen, achter de bar willen staan, andere hand en spandiensten verrichten en bovendien de gezelligheid vergroten!
Geef je op bij Robert Jan Nijland (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of Ellen Haagsma (ellen @koedijk.net).

Mededelingen in de dienst
Mededelingen kunnen altijd aangemeld worden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. maar ook tot 15 minuten voor aanvang van de dienst. In uitzonderlijke gevallen is het mogelijk zelf een mededeling te doen.

Schipholwake
Vanmiddag is er van 2 tot half 4 weer de maandelijkse wake bij de vreemdelingen-gevangenis op Schiphol. Frits ter Kuile (Noëlhuis) is voorganger.
Info: www.schipholwakes.nl of Gerard van der Zandt, coördinator Keizersgrachtkerk, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 0639234479

Pronkstuk des vaderlands
Van 22 t/m 26 januari 2018 vinden van 21:15 – 22:00 uur de live finales plaats van de nationale verkiezing van Het pronkstuk van Nederland. Dit programma wordt live uitgezonden op NPO2 (AVROTROS). Welk object wint deze felbegeerde titel? Jort Kelder presenteert het programma waarin de Nederlander zijn favoriete object in de categorieën Ontwerp, Erfgoed en Kunst kiest. Hij wordt daarin bijgestaan door deskundigen en prominente Nederlanders. De finales (22 t/m 26 januari) worden uitgezonden vanuit de Keizersgrachtkerk (!) Voor deze bijzondere avonden is een beperkt aantal kaarten beschikbaar voor publiek. Kgk leden wordt de mogelijkheid geboden met een aantal personen aanwezig te zijn bij de uitzending. Daarvoor kunt u de koster, vòòr 15 december a.s. laten weten of u daarbij aanwezig wilt zijn (gewenste datum en met hoeveel personen). Aanvang voor publiek: 20:00. Meer info over deze activiteit in onze Kerk vindt u in Kids 320 (ligt vanaf vandaag voor u klaar).

Schrijven voor Amnesty
Deze maand schrijven we de volgende brieven:
Naar China voor Ni Yulan:
Al jarenlang komt Ni Yulan op voor mensen die gedwongen worden hun huis te verlaten. Zij voert vreedzaam actie maar wordt door de autoriteiten voortdurend lastiggevallen. In 2002 werd ze opgepakt toen ze de sloop van een huis filmde. Door dagenlange martelingen brak zij haar voeten en knieschijven, waardoor ze nu in een rolstoel zit. Toen ze genoegdoening vroeg, werd ze gearresteerd en tot een jaar gevangenisstraf veroordeeld. Ook verloor ze haar licentie om als advocaat te werken. Na haar vrijlating zette Ni Yulan haar werk voor het groeiend aantal slachtoffers van gedwongen huisuitzetting voort. Daarop werd ze nog twee keer gevangengezet voor in totaal vierenhalf jaar. In de tussentijd werd ze voortdurend lastiggevallen, kreeg ze een reisverbod opgelegd en werd ze ten minste zeven keer uit haar huis gezet. De laatste keer in april 2017. Zo gaan de Chinese autoriteiten om met verdedigers van de mensenrechten.
Naar Egypte voor 32 activisten: 
In september van dit jaar gingen inheemse Nubische activisten in Aswan (Egypte) de straat op om voor hun rechten op te komen. De politie sloeg het protest hard neer. Een groep van 32 activisten moet nu terecht staan terwijl ze alleen vreedzaam hun mening gaven.
Naar India voor Chandrasekhar Azad:
De Indiase Chandrasekhar Azad komt op voor de rechten van de Dalits; achtergestelde kastenlozen of onaanraakbaren van India. Hij zit sinds begin november vast zonder aanklacht of proces. 
Azad zat vier maanden vast. Een dag nadat hij op borgtocht vrijkwam, op 3 november, werd hij opnieuw opgepakt en in administratieve detentie geplaatst. Dit betekent dat de autoriteiten hem een jaar kunnen vasthouden zonder aanklacht of proces. Volgens de rechter die de borgtocht toekende was de zaak tegen Azad politiek gemotiveerd.

Goed nieuws uit : Bahrein
Op 22 oktober werd de Bahreinse mensenrechtenverdediger Ebtisam al-Saegh vrijgelaten uit de gevangenis. Ze bedankte Amnesty en iedereen die voor haar in actie kwam voor hun inzet: 'Ik wist van jullie steun. Daardoor was ik blij en voelde ik me veilig, wat enorm belangrijk is voor gevangenen.' Ebtisam al-Saegh werd op 3 juli opgepakt nadat ze getwitterd had over mishandeling in de Isa-vrouwengevangenis in de Bahreinse hoofdstad Manama. Ze werd onderworpen aan lange verhoren waar haar advocaat niet bij aanwezig mocht zijn. De autoriteiten beschuldigen haar van het verspreiden van valse informatie over Bahrein.

Na de dienst worden de brieven uitgedeeld bij de uitgangen. Brieven die na twee weken uitdelen over zijn kunt u vinden bij de Wereldwinkel en in de Gang naar de tuin . De brieven zijn gratis, u moet ze nog wel frankeren met het bedrag dat onderaan rechts op de brief is aangegeven.

Begroting 2018 van de PKA ligt ter inzage
Vandaag liggen bij de koffie de begrotingen 2018 ter inzage van de Protestantse Diaconie en van de Protestantse Kerk Amsterdam. De begroting van de Keizersgrachtkerkgemeente, die daarin is opgenomen, gaat uit van een tekort van 3%. U kunt de stukken ook digitaal opvragen bij de scriba van de wijkraad. (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

 

Klik hier voor informatie over kerkdiensten in de komende weken

 

De Keizersgrachtkerkgemeente is onderdeel van de Protestantse Kerk Amsterdam (PKA).
Als u de PKA geldelijk wilt ondersteunen, dan kan dat via rekening NL51INGB0004605050 ten name van Protestantse Gemeente - 11, Amsterdam.
De KGK heeft ook een eigen kas. Uit de inkomsten daarvan worden o.a. onkosten voor diensten en diverse activiteiten betaald.
Het rekeningnummer is NL83INGB0004675575 t.n.v. Protestantse Gemeente - Kgk, Amsterdam.