Nieuwsberichten van de laatste tijd...

Aan de slag met je Verborgen Impact

Op dinsdag 6 maart organiseert de Klimaat&Geloofgroep, in samenwerking met de Lutherse Diaconie, een avond over je ‘Verborgen Impact’. Alle kerken in Amsterdam krijgen een uitnodiging voor deze avond.
hiddenimpactOnderwerp is het boek van Babette Porcelijn, dat onlangs uitkwam en veel stof doet opwaaien:
De verborgen impact – alles wat je wilt weten én wat je kunt doen om eco-neutraal te leven
Janne van den Akker, onderzoeker en docent bij Aeres Hogeschool Dronten, onderzoekt met ons de mogelijkheden van een 'eco-neutraal' leven. Maar ook de vraag: 'Wanneer doe ik genoeg?' komt aan bod.

Meer informatie kunt u lezen op de website van de PKA.

Dinsdag 6 maart, van 20.00 tot 22.15 uur in de Tuinzaal van de Keizersgrachtkerk

Pronkstuk van Nederland

Van 22 t/m 26 januari 2018 werden door AVROTROS vijf avonden lang live vanuit onze Keizersgrachtkerk de finales van de nationale verkiezing van 'Het pronkstuk van Nederland' uitgezonden. Van de Nachtwacht tot nijntje, van het Wilhelmus tot de ANWB-paddenstoel en van de DAF tot het Plakkaat van Verlatinghe; 30 stukken in de categorieën Ontwerp, Erfgoed en Kunst, die hun oorsprong hebben gevonden op Hollandse bodem, waren geselecteerd om kans te maken op de titel 'Het pronkstuk van Nederland'. Welk object zou deze felbegeerde titel uiteindelijk winnen?

Het mooiste pronkstuk was uiteindelijk

Het jaar uit op de woorden van een gedicht!

Ook zondag 31 december, oudejaarsdag, is er een dienst in de Keizersgrachtkerk.
Psalm 90 zal worden gelezen en besproken. De middelste versregel daarvan luidt: Wij voltooien onze jaren als een gedachte. Bijna zou je lezen: We voltooien onze jaren als een gedicht.
We laten drie dichters aan het woord, met hun eigen gedachten rond dit psalmgedicht: Ineke Riem ('Alle zeeën zijn geduldig' 2015), Fetze Pijlman ('Val', 2016) en Joost Baars ('Binnenplaats' 2017)
Voorganger: Gerhard Scholte

Kerstmusical: De gouden beker

Drie geleerden gaan op zoek naar de gouden beker, die al eeuwen lang geluk brengt. Ze komen ook bij bootvluchtelingen terecht.
Benieuwd hoe dat afloopt?
Er wordt gespeeld, gedanst, gefilmd en gezongen. Door kinderen, voor kinderen en grote mensen.
Kom je ook?

1e Kerstdag, maandag 25 december, 10.30 uur
(Toegang is gratis)
Na afloop is er koffie, thee en limonade.

15 december: kerstwandeling door Amsterdam

Als afsluiting een warm onthaal in de Keizersgrachtkerk

Wilt u meezingen met het zogenaamde engelenkoor onder leiding van dirigent en kerkmusicus Christiaan Winter in de Oude Kerk? Of zien hoe dakloze zwervers door het licht van de engel uit het kerstverhaal verrast worden op het pleintje achter de Westerkerk? Lijkt koning Herodes op president Trump, die tijdens een persconferentie de veiligheid in het land garandeert en zijn maatregelen neemt? Wat heeft de ezel bij de Lutherse kerk eigenlijk voor commentaar op de gastvrijheid van de herbergier? Wilt u op bezoek bij Maria en Jozef in de Keizersgrachtkerk?
Het script van deze theaterscènes is geschreven door onze stadgenoot schrijver en dichter Karel Eykman.

De wandeling begint in de Oude Kerk (starttijden tussen 18.00 en 20.00 uur) en eindigt in de Keizersgrachtkerk, waar u een poëtisch en muzikaal onthaal wacht met warme/koude dranken en hapjes. De wandeling vindt plaats in groepen onder leiding van een gids. De wandeling is voor jong en oud en duurt anderhalf uur.
Meer informatie en aanmelden via www.kersttheatertour.nl/

Wees niet bang!

Pink Christmas Kerkdienst op Zondag 17 december 15:00uur.

In de Pink Christmas Kerkdienst staan de dromen van Jozef centraal, zoals die in het Evangelie naar Matteüs zijn opgeschreven. De berichten die Jozef in zijn dromen ontvangt, zijn verontrustend. Hij wordt gevraagd zich te verbinden met de zwangere Maria, en als het kind er is, krijgt hij, opnieuw in een droom, te horen dat hij naar het buitenland moet vluchten, omdat het kind ongewenst is. De bestemming van Jozefs leven pakt heel anders uit dan hij had gedacht, maar hij waagt de sprong, zonder enige garantie op succes. Wie kan uiteindelijk de stem van God negeren, die je oproept te leven naar je bestemming, zelfs als die risicovol is en ongewenst? De ervaringen van Jozef en de bewegingen die hij maakt in zijn leven worden door LHBT'ers (lesbiennes, homo's, bi's en transgenderpersonen) herkend. Een stem die roept als in een droom die soms een nachtmerrie is, omdat het raden blijft naar de afloop. De stem drukt een verlangen uit naar een leven dat zeer gewenst is, maar net zo goed een risico, omdat het niet 'gewoon' is. God gaat zelden voor het gewone. Juist dat maakt een leven met deze God zo spannend. Wat een geluk dat dat kind de naam Immanuël wordt gegeven: God met ons. Dat wekt vertrouwen en geeft hoop. Schuilt daarin voor iedereen de belofte dat het goed komt?

Vr. 15 dec: Kerstviering 'Wek mijn zachtheid weer'

Kerstmorgen voor belangstellenden

Op vrijdagmorgen 15 december is de jaarlijkse kerstmorgen voor belangstellenden, met teksten, muziek en samenzang, maar ook met tijd voor ontmoeting tijdens de koffie vooraf en de afsluitende feestelijke lunch.
Aanvang: 10.30 uur, zaal open en koffie/thee verkrijgbaar vanaf 10.00 uur.

Iedereen is van harte welkom! Wel graag vooraf opgeven (uiterlijk 11 december), bij Dineke Klijnsmit (tel. 4270259, e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

Oermoeders

oermoedersIn de Adventstijd leven we toe naar de geboorte van Jezus en horen we over Rachel, Tamar, Bathseba en Ruth, zijn 'oermoeders'. Hun geschiedenissen worden in de Bijbel verteld met een bepaald doel, waarschijnlijk om betekenis te geven, in een tijd waarin de mensen wanhopig waren.
En waar komen wij vandaan? Waar gaan we naar toe? Weten we waar we naartoe willen? Waar wachten we op?
 Over 'Oermoeders': Julia van Rijn (3 dec), Andre Fox (17 dec) en Gerhard Scholte (10 en 24 dec).

Zondag 26 november: Namenzondag

gedachtenisdienst0Tijdens de gedachtenisdienst op de laatste zondag van het kerkelijk jaar, zondag 26 november - ook wel Namenzondag genoemd - worden de namen genoemd van hen die ons het afgelopen jaar zijn ontvallen. Zo zullen de namen klinken van mensen uit de kring van onze gemeente. Het is ook mogelijk de naam van een vriend, vriendin of van een familielid te laten noemen. Bij het noemen van de namen worden kaarsen aangestoken: 'Geborgen in het licht van God’.

Aanmelden van namen kan bij predikant Gerhard Scholte (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Omdat de ervaring leert dat velen op deze dag ‎meer dan anders behoefte hebben om met elkaar na te praten, zullen er na afloop van de dienst na de koffie en de thee broodjes en soep zijn, zodat we ook met elkaar kunnen lunchen.
Iedereen is van harte welkom!