Nieuwsberichten van de laatste tijd...

Moderne pelgrim staat model voor 'geloof zonder religie'

boekpresentatie in de Keizersgrachtkerk

Op vrijdag 2 juni verschijnt Heilige onrust van de Groningse hooglereaar ethiek Frits de Lange. In dit boek onderzoekt deze van huis uit gereformeerde theoloog wat ‘geloven zonder religie’ behelst als je afscheid hebt genomen van een bovennatuurlijke werkelijkheid en je kiest voor dit leven. De Lange identificeert zich in zijn boek met moderne pelgrims, die binnenkort en masse weer op pad gaan.

Voor de moderne pelgrim is niet Santiago of het hiernamaals de bestemming, maar de spirituele en fysieke ervaring van de pelgrimage zelf. Frits de Lange herkent zich

Details programma Benefietconcert 2017

14 mei 2017 - Keizersgrachtkerk Amsterdam - 19:30uur

Centraal Kamerkoor
m.m.v. DuoVanCampVanDelft
&  Vocaal Kwartet Camerata
o.l.v. Leonard van Goudoever

Programma ‘De eenentwintigste eeuw is van alle tijden’

Lucas Wiegerink – A new song
voor zes-stemmig koor, uit het muziektheaterwerk ‘Being Arthur’
tekst: Anna Maria Versloot

Heinrich Schütz - Deutsches Magnificat
voor dubbelkoor en continuo, 1669

Cypriano De Rore - O Sonno
madrigaal, 1559

Leonard van Goudoever – Innocent Summer Clouds
in memoriam Laurens van der Graaff, 2014
bewerking voor dubbelkoor, cello en orgel

Father and Daughter
een filmanimatie van Michael Dudok de Wit
muziek: Normand Roger, arrangement voor cello en piano

Lucas Wiegerink – See the wretched strangers
voor dubbelkoor, cello en piano, première
Het stuk werd geschreven met financiële ondersteuning van het Fonds Podiumkunsten.

 

Centraal Kamerkoor
Vanaf het ontstaan in 1981 heeft het koor zich gericht op het brengen van vooral twintigste-eeuwse werken, waarvan een groot aantal in opdracht is geschreven. Het koor heeft steeds gezocht naar producties van uiteenlopende aard, in combinatie met theater en diverse instrumentale ensembles. Zo werd er samengewerkt met onder meer het Aurelia Saxofoonkwartet, het Gijsbrecht van Aemstelkwartet, Ensemble d’Accord en het Ricciotti Ensemble. Voor muzikale theaterproducties werd samengewerkt met theatergroep BEWTH en toneelgroep Europa.
In 1990 werd in het kader van een uitwisselingsprogramma een reis gemaakt naar Moskou en omgeving.
Bij het 10-jarig bestaan van het koor werd een feestelijk concert gegeven in Paradiso Amsterdam met de Mis van Igor Strawinsky en Il Principe van Louis Andriessen.
Bijzondere herinneringen bewaart het koor aan een zomertournee met twee zeilschepen waarbij verschillende IJsselmeersteden en het Waddeneiland Vlieland werden aangedaan; uitgevoerd werd o.a. de Chichester Psalms van Leonard Bernstein.
Een van de hoogtepunten uit het bestaan van het koor vormt de muzikale zetting door Leonard van Goudoever van Under Milk Wood, A play for voices naar het gelijknamige hoorspel van Dylan Thomas.
Met herinneringen aan een project uit het verleden werd in 2015 onder de titel “Een stem uit het koor” een collage van Russische muziek en teksten uit het boek ‘Een stem uit het koor’ van Andrei Sinjawski gedeeltelijk hernomen.

Innocent Summer Clouds
Vlak na het drama met de MH 17 werd ik door het Geert Groote College Amsterdam gevraagd om een stuk te schrijven ter nagedachtenis aan de bij de ramp omgekomen leraar Laurens van der Graaff. Voor deze gelegenheid besloot ik een voor het koor eenvoudig en tonaal stuk te schrijven met begeleiding van een strijkorkest. Het is een compositie met geleende noten geworden. Het idioom daarvoor vond ik doordat ik tijdens de zomerdagen, waarin de gebeurtenissen met MH17 het land opschrikten, bezig was met  De Zomer van Antonio Vivaldi. Het leek me de juiste zomerkleur voor het wolkengedicht.

Het gedicht Wolken van Wisława Szymborska komt uit de bundel Chwild, Pools voor Het Moment. De voor deze compositie gebruikte Engelse vertaling is van Stanislaw Baranczak en Clare Cavanagh, op mijn verzoek aangepast door Huib Lammers. De Nederlandse vertaling van Gerard Rasch wordt voorafgaand aan de uitvoering gelezen. Het is een gedicht dat niet zozeer troost biedt als wel een bijzonder beeld schetst van het decor waarin zich het ongeluk afspeelde waarbij Laurens van der Graaff het leven verloor. Voor dit concert heb ik het stuk bewerkt voor dubbelkoor, orgel en cello.

Leonard van Goudoever

See the wretched strangers

See the wretched strangers componeerde ik op een tekst die afkomstig is uit Sir Thomas More. Dit toneelstuk werd geschreven door meerdere auteurs, waaronder William Shakespeare. Zijn aandeel is een monoloog die wordt gehouden door de humanist Thomas More tijdens de May Day protesten van 1517 in Londen. Boze Londenaren protesteerden tegen de komst van vluchtelingen uit Lombardije in Noord Italië. Ze waren bang dat de vluchtelingen hun banen en geld zouden inpikken. More maant hen tot kalmte en houdt een pleidooi voor een humane behandeling van vluchtelingen.
Het toneelstuk werd bijna een eeuw later geschreven, geïnspireerd op deze historische gebeurtenis. In de tijd dat het geschreven werd waren er andere protesten gaande in Londen, namelijk tegen de migratie van de hugenoten. Met dit rond 1603 geschreven pleidooi doet Shakespeare een beroep op ons empathisch vermogen en op het moment van componeren is de tekst nog net zo sterk en relevant als vier eeuwen geleden.

Imagine that you see the wretched strangers,
Their babies at their backs and their poor luggage,
Plodding to the ports and coasts for transportation,
And that you sit as kings in your desires,

Lucas Wiegerink

 

Centraal Kamer Koor anno 2016

Sopranen
Loes Bax, Agnes Dijker, Willemien Dijkshoorn, Aja Leemans,
Tessa Posthuma, Corien Tulp, Liesbeth Wijkhuizen
Alten
Josine Boerwinkel, Pauline Harmsen, Marjanne Hendriks,
Karen Pon, Maria van Selm, Cora van der Voort
Tenoren
Thomas Hessels, Daan Masseur, Annemargriet van Nierop,
Jak Plat, Joop Quint, Mark Soree
Bassen
Leo van den Bergh, Dolf Bruinsma, Wouter Kleinlooh,
Fred van der Puijl, Aart Waterman, Lucas Wiegerink

Vocaal Kwartet Camerata
Bregje van Goudoever, Trevor Mooijman, Pablo Gregorian, Menno Tummers

Duo VanCampVanDelft
Cello: Saartje Van Camp, www.saartjevancamp.info
Orgel en piano: Sebastiaan van Delft, www.vancampvandelft.nl

Artistieke leiding
Leonard van Goudoever, www.lvangoudoever.nl

Repetitoren
Bregje van Goudoever, Lucas Wiegerink www.lucaswiegerink.com

Zakelijke leiding: Els Weeda, Joop Quint
Catering: Jantien Taams, Annemargriet van Nierop, Els Weeda
Affiche/flyer: Gerard Vroon www.gerardvroon.nl

Afscheid koster Omar Aguilera

Koster-beheerder Omar Aguilera gaat, na een dienstverband van 30 jaar, met welverdiend pensioen. Natuurlijk nemen we in stijl afscheid!

Omar Aguilera
Op zaterdag 29 april bent u van 15:00 tot en met 18:00 uur van harte welkom op de afscheidsreceptie in de Tuinzaal.

Enquete Keizersgrachtkerk Gemeenteweekend 2018

Uit “de dag van de groeiruimte” in 2016 kwam het idee om na ruim 20 jaar weer eens een Gemeenteweekend met de Keizersgrachtkerk te organiseren. Er is ondertussen een commissie samengesteld en die zijn aan de slag gegaan.

Bij het bezoeken van mogelijke locaties kwam de commissie er al snel achter dat we meer informatie nodig hebben van u, als mogelijke deelnemer van dit geweldige, gezellige, leuke Gemeenteweekend in 2018.

Vrijheidsmaaltijd in Verbinding

In de Keizersgrachtkerk, een Huis van Verzet, is op Bevrijdingsdag iedereen welkom om mee te eten. Zo zijn we in vrijheid verbonden met elkaar, met de stad, met onze verhalen en staan we samen stil bij het oorlogsverleden.

De voormalige kosterswoning thans Tuinzaal gevuld met gasten voor de Vrijheidsmaaltijd

In de voormalige kosterswoning van de Keizersgrachtkerk, nu de Tuinzaal, staan we stil bij verhalen uit de Tweede Wereldoorlog. Een van die verhalen gaat over de koster en de dominee van de kerk die door de vijand zijn gefusilleerd.

In deze verhalen zoeken we verbinding met elkaar. Hoe kunnen we met verschillende achtergronden in vrijheid samen leven? Voor ons is gezellig samen eten een begin! De Keizersgrachtkerk is daarbij een prima uitvallocatie voor het Bevrijdingsdagconcert. Na de maaltijd kan ook worden deelgenomen aan een korte rondleiding door het rijksmonument Keizersgrachtkerk.


Om 18:00 uur wordt er een eenvoudige driegangenmaaltijd geserveerd. Vanaf 17:30 zijn de zaal en bar geopend.

Entree: 5 euro. Er is plek voor 100 personen.

Reserveren en meer informatie:  via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Dieet:  Er wordt (ook) vegetarisch gekookt. We houden graag rekening met vooraf aangegeven dieetwensen.

4 en 5 mei comite amsterdam

Deze activiteit wordt georganiseerd in samenwerking met het Amsterdams 4 en 5 mei comité. Meer informatie op hun website.

Terugblik dienst 12 maart 2017

Over elke kerkdienst wordt wel nagepraat. Menig gesprek tijdens de koffie of (fiets)tocht naar huis gaat over de preek. En de thuisblijvers willen ook graag weten hoe de dienst was.

Het komt niet zo vaak voor dat een dergelijk gesprek tot op de radio wordt gevoerd. Op 13 maart vertelde voorganger Alain Verheij in het programma De Ochtend op NPO Radio1 over zijn ervaringen de dag ervoor in de Keizersgrachtkerk in de dienst over Jesus Christ Superstar. Dit gesprek beluisteren kan via deze link.

Via Kerkdienst gemist kunt u de dienst zelf naluisteren.

Zelfs hier vind je nog een paar rechtvaardigen

Op 5 mei 2017 speelt verhalenverteller Guido de Bruin de voorstelling "Zelfs hier vind je nog een paar rechtvaardigen" om 16:00 uur in de Keizersgrachtkerk.

Guido de Bruin

"Zelfs hier vind je nog een paar rechtvaardigen" is een aangrijpende monoloog over vuile handen, zuiverheid en moed in Westerbork

Breng je geld in lijn met je principes - 28 februari 2017

Er zijn duurzame daden die even een paar uurtjes moeite kosten, maar waar je dan verder geen omkijken meer naar hebt. Je bankzaken regelen, bijvoorbeeld. Bent u al overgestapt naar een bank die een goed beleid voert op zaken als mensenrechten, wapens, klimaat en natuur? Of probeert u liever uw huidige bank op een duurzamer spoor te krijgen?

Dinsdagavond 28 februari komt Titus Bolten van Amnesty International naar de Tuinzaal van de Keizersgrachtkerk om te vertellen over de Eerlijke Bankwijzer en de Eerlijke Verzekeringswijzer. Amnesty is één van de initiatiefnemers van deze wijzers, die onderzoek doen naar het maatschappelijk investeringsbeleid en de investeringspraktijk van de tien grootste banken en de tien grootste verzekeraars in Nederland. (Informatie over deze onderzoeken is te vinden op de website www.eerlijkegeldwijzer.nl.)

Op vleugels van muziek

'Spelen waar we niets van begrijpen'
(zondag 29 januari)

In deze eerste dienst van een aantal diensten in 2017 onder de titel 'Op vleugels van muziek' zal liedjeszanger/jazztrompettist Jeroen Zijlstra te gast zijn en zingend, spelend en vertellend medewerking verlenen. Uiteraard zullen enkele van zijn liedjes in deze dienst gezongen worden.
Jeroen schrijft liedteksten die dicht bij hemzelf blijven, die gaan over het leven, zijn leven. Hij blijft daarbij, als voormalig Noordzeevisser, 'scherp aan de wind varen, spelenderwijs richting gevend, koersend op zijn innerlijk kompas.' Zingend en zoekend, biddend en vloekend, losjes getuigend van dingen die komen, vrienden die gingen en liedjes in stilte ontstaan.