Moderne pelgrim staat model voor 'geloof zonder religie'

boekpresentatie in de Keizersgrachtkerk

Op vrijdag 2 juni verschijnt Heilige onrust van de Groningse hooglereaar ethiek Frits de Lange. In dit boek onderzoekt deze van huis uit gereformeerde theoloog wat ‘geloven zonder religie’ behelst als je afscheid hebt genomen van een bovennatuurlijke werkelijkheid en je kiest voor dit leven. De Lange identificeert zich in zijn boek met moderne pelgrims, die binnenkort en masse weer op pad gaan.

Voor de moderne pelgrim is niet Santiago of het hiernamaals de bestemming, maar de spirituele en fysieke ervaring van de pelgrimage zelf. Frits de Lange herkent zich in die pelgrims, voor wie geloof overgave aan dit leven is, zonder religieus vangnet. Hij breekt dan wel met de traditionele dogma’s van het christelijk geloof, maar kan zich ook niet volledig identificeren met seculiere zingeving: ‘Mijn religieuze hart wordt er weinig door beroerd. Als het van oudsher in de religie gaat om liefde en overgave, passie en pijn, hoop en onvervuld verlangen, dan is denken alleen niet genoeg.’

De Lange wil dat denken voorbij en gaat hiervoor in Heilige onrust terug naar de prille oorsprong van religie, die verbonden is met fysieke beweging, dansen en pelgrimeren. Hij laat zich inspireren door theologen als Augustinus en Bonhoeffer, filosofen als Nietzsche en Derrida, en schrijvers als Sándor Márai en Leonard Cohen.

Feestelijke presentatie van Heilige onrust in de Keizersgrachtkerk.
Tijdens deze feestelijke gebeurtenis gaat Frits de Lange in gesprek met Gerhard Scholte. Ook zijn er bijdragen van o.a. theoloog Tom de Haan, antropoloog en journalist Sophie Frankenmolen en dichter Joost Baars (genomineerd voor de C. Buddingh’-Prijs).
Met muzikale omlijsting van Mirek Walton.

Waar: Keizersgrachtkerk
Wanneer: vrijdag 2 juni 2017, 17.00 - 19.00 uur