Vluchtelingen

Op dit moment is onze diaconie samen met andere vrijwilligers uit de Keizersgrachtkerk (de 'werkgroep Vluchtelingen') en samen met veel mensen van buiten onze gemeente betrokken bij de opvang van een groep vluchtelingen, de 'Smaragdgroep'. Deze groep is een tijd gehuisvest geweest in De Wittenberg aan de Nieuwe Kerkstraat. Momenteel (april 2016) huizen ze in een gekraakt kantoorpand. Binnenkort wordt een contract getekend met de eigenaar, waarna ze in ieder geval 2 jaar mogen blijven.
Ze leven van € 1,- pppd via de stichting X-Y en wat mensen en winkels hun aan voedsel of kleding geven.
De Smaragdgroep maakt deel uit van de groep Wij-Zijn-Hier (of We-Are-Here). Wij-zijn-hier is een groep van ca. 200 mensen en laat al enkele jaren het 'vergeten' probleem zien van de illegale uitgeprocedeerden die enerzijds Nederland 'niet in mogen' en anderzijds Nederland 'niet uit kunnen', omdat hun ambassade weigert een paspoort (of 'laisser-passer') te geven: het zogenaamde 'asielgat'. Deze mensen zitten klem en hebben géén toekomst.
De nederlandse steungroep begeleidt hen naar medische hulp en advocaat voor een hernieuwde asielaanvraag, geeft hen metrokaartjes, geld voor fietsonderhoud, helpen bij nederlands leren, e.d.

Als u meer wilt weten of als u wilt helpen: graag! Neemt u dan contact met ons op, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of stort u een bijdrage op ons bankrekeningnummer (zie onderaan de Diaconie-pagina) of dat van de Stichting X-Y. Vermeld u in beide gevallen 'Smaragdgroep'.