Klimaat&Geloofgroep PKA

Janne van den Akker / Elske Scholte

Binnen de Keizersgrachtkerkgemeente bestaat een lange traditie van groen, milieubewust denken. Toen het besef van de toenemende gevaren door klimaatverandering steeds urgenter werd, is in 2013 binnen onze gemeente de Klimaat&Geloofgroep PKA opgericht. Deze groep wil klimaat-initiatieven binnen alle protestantse kerken van Amsterdam (PKA) stimuleren, maar natuurlijk vooral onze eigen kennis en mogelijkheden om daar wat aan te doen, vergroten.

Daartoe worden een paar keer per jaar informatieavonden georganiseerd over alles wat met klimaatverandering te maken heeft. Zo kwam iemand van Urgenda vertellen over de wereldwijde gevolgen, er was een avond over desinvesteren (hoe beleg je zo, dat je geld niet wordt gebruikt in de fossiele industrie?) en wordt er voor het komende seizoen een avond voorbereid over regionaal, duurzaam geteeld voedsel.

Ook doen wij regelmatig mee met demonstraties en acties (zoals in april 2016 en april 2017 met de People’s Climate March),

De Klimaat&Geloofgroep wordt in onze gemeente breed gedragen. Dat blijkt wel uit de gezamenlijke financiering van de zonnepanelen op het dak van de kerk.

Ook vinden er regelmatig kerkdiensten plaats waarin met elkaar nagedacht wordt over inspiratie om de wereldwijde bedreiging van onze aarde tegen te gaan. Als we geloven dat “God niet laat varen het werk van Zijn handen’, wat betekent dat dan? Voor ons praktische werk om ons in te zetten wereldwijd, lokaal en individueel? Hoe geef je woorden aan gebed bij zo’n wereldomspannende bedreiging?

Vorig jaar (2016) is onze Keizersgrachtkerk ‘Groene Kerk’ geworden. Daarin spraken we ons als gemeente uit om door te gaan op de lange weg naar duurzaamheid en het tegengaan van klimaatverandering.

In de ‘Groene blaadjes’ van het gemeenteblad ‘Kids’ wordt in elk nummer verslag gedaan van onze activiteiten of van nieuws op het gebied van duurzaamheid en klimaat dat we met de gemeenteleden willen delen.

We hopen voor het komende jaar dat zoveel mogelijk mensen van binnen en buiten onze gemeente weer met ons mee gaan doen!

Contact: Janne van den Akker: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en Elske Scholte: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.