Interreligieuze klimaatmars vanuit de Oude Kerk

People’s Climate March, 21 september in Amsterdam

climate-march-kleinHet klimaat verandert, en overal ter wereld stijgt de roep om actie. Op zondag 21 september 2014 vindt de grootste klimaatmanifestatie ooit plaats, de People’s Climate March. Alle wereldsteden doen mee, inclusief Amsterdam.

In Amsterdam is om 18u een groot evenement bij het EYE Filmmuseum, met bijdragen van onder andere het Nederlands Blazers Ensemble en Freek de Jonge. In de uren daarvoor vinden er verschillende “marsen” plaats, uit allerlei hoeken van de stad en zelfs daarbuiten, die samenkomen bij het EYE.

Een daarvan is de interreligieuze klimaatmars vanuit de Oude Kerk. We nodigen u en jou van harte uit om zich hierbij aan te sluiten. De mars wordt onder andere gesteund door de Protestantse Kerk Nederland (PKN). Deze kerkelijke betrokkenheid is geen wonder. Klimaatverandering is niet alleen een grote bedreiging van Gods prachtige schepping; het gaat ook over mensen. Als de aarde vier graden opwarmt, en dat doet ze bij ongewijzigd beleid, zal dit alle vooruitgang van de afgelopen decennia teniet doen op het gebied van armoedebestrijding, landbouwhulp, het tegengaan van kindersterfte, terugdringen van ziektes, en andere sociale projecten waarvoor zo dikwijls in kerken de collectezak rond gaat. Klimaatverandering treft de kwetsbaarste mensen in ontwikkelingslanden het eerst, maar als honger en ongelijkheid toenemen, is dat tevens een recept voor groeiende internationale spanningen.

Dus wees welkom deze zondagmiddag, op de Wallen in Amsterdam:

• vanaf 15u verzamelen in de Oude Kerk, Oudekerksplein 23
    • 16u een korte viering met toespraken
    • ca. 16.45u vertrek in optocht naar het EYE

In de viering bijdragen van sprekers uit verschillende religies. Muzikale medewerking van de elfjarige Serdina Gezik (zang, gitaar) en Levent Aslan, directeur van Muziekcentrum Aslan (cajon/percussie)

Enkele dagen na de mars vindt een belangrijke internationale klimaattop plaats. Met de People’s Climate March laten wij samen met mensen over de hele wereld zien dat we zeer verontrust zijn over het huidige ontoereikende klimaatbeleid, maar dat we geloven dat verandering mogelijk is, en dat wij hier zelf ook letterlijk voor op de been willen komen.

-       Wij doen u graag het idee aan de hand om op een spandoek of anderszins de afbeelding van een duif mee te dragen. De duif die niet meer naar Noach terugkeerde, omdat hij een plekje gevonden had om te wonen. Maar die natuurlijk ook het symbool van de vrede is.

Tot ziens op 21 september!

-       De organisatie van het slotevenement is in handen van Urgenda: www.peoplesclimate.nl
De interreligieuze vredesmars wordt georganiseerd door de Klimaat- en Geloofgroep Amsterdam, met ondersteuning van de PKN. Voor informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en 06-19202502.

-       Hulp bij het voorbereiden van deze mars is zeer welkom. We zijn nog op zoek naar muzikale begeleiding in de kerk en onderweg (zoals een fanfare of drumband), naar mensen die kunnen helpen met het versturen van persberichten, en naar mensen die de mars bekend willen maken in hun kerk, moskee, via social media et cetera.

Wie meer wil lezen over de relatie tussen geloof en klimaat: hier zijn twee zeer goede stukken:
- Een verklaring van de Raad van Kerken uit 2008, "Kwetsbaarheid, verantwoordelijkheid en moed": http://www.raadvankerken.nl/fman/589.doc
- En een recent artikel van de Zweedse kerk: "A bishops's letter about the climate": http://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?id=1145311

Voor wie op Facebook zit: er is ook een evenement "Interreligieuze klimaatmars" aangemaakt waar je kunt laten weten dat je gaat.